Katoen stoffen nodig?

Dus jij bent op zoek naar katoen stoffen? Dat kan! Maar voor dat je hier naar op zoek gaat is het natuurlijk wel zo leuk om te weten wat katoen precies is en waar het voor gebruikt wordt. Daar ga je vandaag dus wat meer over te weten komen. Katoen is een zachte, eencellige vezel, die uit de opperhuid van de zaden van de katoenplant groeit. Het is dus een plans, zoals de meeste mensen al wel zullen weten. De vezels worden tot draden flex en luchtdoorlatend textiel gemaakt. Deze tekstiel ezel en de textiel zelf worden in de meeste gevallen gewoon katoen genoemd, aangezien het dat gewoon is. 

Stukje geschiedenis 

Katoen wordt in de gebieden met een tropisch klimaat al duizenden jaren gebruikt om zeer fijn lichtgewicht doek te maken, zo ook andere katoen stoffen. Onderzoekers beweren dat Egyptenaren in 12.000 voor Christus al katoen hadden, en hebben sporen van katoen gevonden in mexicaanse grotten die ongeveer 700 jaar oud zullen zijn geweest. Maar de Indische katoenindustrie raakte ten val in de tijd van de Britse industriële revolutie. De uitvinding van de spinmachine van Richard maakten goedkope massaproductie in het VK mogelijk. De productiecapaciteit werd verder verbeterd toen de cotton gin werd ontwikkeld. Een machine die de katoenvezel snel kon scheiden van de zaaddozen en de vaak kleverige zaden. 

 

Er zijn natuurlijk veel verschillende katoen stoffen. In 1875 werd er wereldwijd zo’n 1,1 miljoen ton katoen geproduceerd. Dit cijfer was in 1889 al opgelopen tot 2 miljoen ton waarvan de VS meer dan de helft had geproduceerd. Andere belangrijke producenten waren Indië, Egypte, Zuid Amerika en Klein-Azië. 

Handelsgewas

Katoen stoffen zijn al duizenden jaren onwijs gewild, het is een zeer waardevol gewas, aangezien slechts ongeveer van 10% verloren gaat tijdens de verwerking er van. Als sporen van was, eiwit, en dergelijke zijn verwijderd, blijft een natuurlijke polymeer van zuivere cellulose over. Wat er overblijft is natuurlijk gerangschikt voor de unieke eigenschappen en sterkte van de katoen. Elke vezel is namelijk samengesteld van twintig tot dertig laagjes cellulose die keurig om elkaar heen zijn gedraaid. De katoenvezel heeft een kenmerkende structuur; een miniatuur lege brandweerslang, die om zijn as gedraaid is. Hierdoor ontstaan krukentrekkerachtige windingen waarmee deze vezels achter elkaar haken bij het spinnen er van. Wil je meer weten over katoen en alles wat er mee te maken heeft wordt je aangeraden om op internet te kijken. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *